Moduri obtinere sapun


Plecam din start de la precizarea faptului ca pe acest blog se va discuta numai despre sapun adevarat, adica cel obtinut prin saponificare, fara a ne interesa despre sapunul obtinut din petrolul care acum 100 ani l-a facut faimos pe John D. Rockefeller.
Sapunul nostru, asa cum legea insasi l-a denumit, deoarece numai produsul obtinut prin saponificare poate purta acest nume, este obtinut prin mai multe modalitati, precum: producerea ,,la rece”, producerea ,,la cald”, topire si turnare, iar ultima modalitate este reprocesarea.
In cadrul acestui articol, procesele vor fi prezentate pe scurt, fara a intra in detaliul, acest lucru urmand a fi efectuat in articolele ce vor urma, cu informatii complete si concrete, care te vor putea inspira in momentul in care vei decide sa pui in practica ce citest aici, chiar si numai ,, just for fun”. :)
Vom incepe cu primul proces, cel ,,la rece”, care poarta acest nume pentru ca nu are o expunere directa la o sursa de caldura. Interesant la acest proces este modalitatea de incalzire a uleiurilor, prin folosirea de baie marina, cunoscut pentru anumite persoane ca fiind preferat in topirea ciocolatea. Chiar si prin acest proces, uleiurile nu sunt incalzite mai mult de 40 grade, pentru a fi mai apoi amestecate cu soda caustica, care nu are nevoie de incalzire speciala, poate doar de racire, care se face in acelasi mod, numai ca acum vasul cu soda dizolvata se introduce in apa rece. Spuneam ca soda nu are nevoie de caldura pentru ca odata amestecata cu apa, se produce o reactie care degaja caldura. Dupa contopirea uleiurilor cu lesia se toarna in formele dorite si se asteapta aproximativ o luna de zile, timp in care apa se evapora, iar sapunurile devin solide si bine uscate.
Procesul la cald, denumit astfel pentru ca saponificarea are loc cu o sursa externa de caldura, este obtinut din ingredientele impreunate si fierte efectiv. Acest proces are avantajul de a produce un sapun care poate fi folosit imediat dupa turnarea in forme, fara a mai fi necesar un timp de uscare. Modul la cald este cunoscut de la sapunul facut de bunici in tuciul pus pe foc, unde untura purcelusului se topea cu soda si pelinul verde.
Topirea si turnarea, sau ,,melt and pour”, este un mod simplu de a te bucura de producerea sapunului, prin folosirea unei baze de sapun. Este de dorit ca aceasta baza de sapun sa fie obtinuta din ingrediente naturale, pentru ca mai apoi sa fie topita si impreunata cu ingredientele dorite de noi, obtinand astfel un sapun in care am introdus plantele preferate, chiar in starea din gradina, asa cum este floarea de galbenele.
Ultimul proces este cel de reprocesare, care presupune obtinerea unei noi transe din cea anterioara. E lucru cert ca nu putem ajunge la aceasta etapa, doar daca am facut in prealabil o alta transa, care din conditii ,,suspecte” nu ne-a iesit asa cum am dorit sau pur si simplu vrem sa introducem anumite ingrediente care in mod normal ar fi distruse prin procesul de saponificare.
Acum, ca exista atatea moduri de obtinere a sapunului, nu ne ramane decat sa ne luam inima in dinti si o pereche de manusi in maini, pentru a trece la treaba. Aaaa..era sa uit, mai trebuie fixata si o masca pentru gura, deoarece soda caustica e destul de caustica in starea ei initiala, dar stati linistiti, in sapunul mult dorit nu va exista acesta soda, pentru ca saponificarea o face sa dispara...o sa vedeti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu